ElCool.cz

Tepelná čerpadla se těší velké oblibě. Jaké jsou jejich výhody a v čem jsou lepší než klasické plynové kotle?

Investice, která se v průběhu let několikanásobně vrátí

Hledání alternativních zdrojů vytápění je v plném proudu, a čím dál tím častěji se upíná pozornost zejména na kvalitní česká čerpadla. Ta postupně nahrazují klasické plynové kotle, které nejsou tak úsporné a ani bezpečné. Koupě tepelného čerpadla se tak projeví zejména ve vašem rodinném rozpočtu, jelikož v porovnání s plynem je o 30 až 60 % úspornější. Navíc se předpokládá, že při stále rostoucích cenách energií bude úspora ještě vyšší.

Na druhou stranu je třeba při koupi tepelného čerpadla počítat s vyššími pořizovacími náklady. V průměru se rozdíl výše nákladů u instalace tepelného čerpadla a plynového kotle pohybuje okolo 200 tisíc Kč – ty se Vám však v případě tepelného čerpadla v průběhu pár let vrátí ve formě úspory na ročních nákladech. Navíc se jedná i o ekologičtější a šetrnější způsob vytápění, díky čemuž lze dosáhnout i na štědrou dotaci od státu – běžně lze získat až 220 000 Kč.

Klidný spánek a spokojené bydlení

Oproti plynovému kotli vám však tepelné čerpadlo dokáže pomoci i během léta, kdy s ním můžete ochlazovat vnitřní prostory domu – pokud vlastníte klasický plynový kotel, je pak třeba pořídit klimatizaci, která není zrovna nejlevnější, protože plynový kotel se jednoduše z tepelného zdroje na zdroj chlazení přepnout neumí. Velkým plusem je samozřejmě i bezpečí, které je u tepelného čerpadla bezkonkurenční.

Plynové kotle mají oproti tepelným čerpadlům bezpečnostní mezery, kvůli kterým může dojít i k velkým škodám. Výjimkou tedy není únik plynu a následné otrávení obyvatel domu či dokonce exploze a vznícení budovy, v níž se plynový kotel nachází. S tepelným čerpadlem však k žádné takové poruše nemůže dojít, díky čemuž můžete v klidu spát, aniž byste měli strach o sebe či svoji rodinu.

Náš tým

Jakub Kužel

specialista na montáž a servis tepelných čerpadel

+420 608 771 677

Jiří Kučera

specialista na dotace a montáž tepelných čerpadel

+420 605 135 550

ADRESA

Toušice 80, Kostelec NČL, 281 63

Zašlete nám vzkaz